Oldalak

2011. február 9., szerda

Napsütötte hozzávalók ll.

A rozmaring

Évelő, örökzöld fűszercserje,a konyha nélkülözhetetlen kelléke.Mivel kedveli a napos és száraz helyeket,a legjobb megoldás,ha egy nagy cserépbe ültetjük,hogy a hideg beálltával könnyedén fagytól védett helyre tudjuk állítani.
Jó hír,hogy nevelése nem okozhat gondot a kezdőknek sem:szárasságtűrő,ezért nem gond,ha egyszer-kétszer meg is feledkeznénk locsolásáról.Humuszban gazdag,homokos talajon fejlődik a legszebben,ilyenkor egész nyáron át "kopaszthatjuk"leveleit.Arra vigyázzunk,hogy ha túlságosan megkúrtítjuk,előfordulhat,hogy többet nem hajt ki,jelentős kártevői,kórokozói nincsenek,így amatőr biokertészeknek is ajánlom.
Élettani hatása:szélhajtó,étvágyjavító,könnyíti a zsírok emésztését.Illóolaja felhasználható fájdalomcsillapítóként,reumás kezeléseknél bedörzsölve javítja a vérkeringést.A leveleiből főzött gyógytea epe-és vizelethajtó,idegerősítő és étvágyjavító.


A kakukkfű

Igazi mediterrán fűszernövény,a földközi tenger vidékéről származik,és mint ilyen kedveli a meleg,napos,száraz helyeket,épp ezért kiváló növény lehet sziklakertben.Ültethetjük cserépbe,dézsába vagy balkonládába.Érdemes a hajtásokat virázás előtt leszedni a talaj fölött 6-8 cm-es szárak meghagyásával,mert ilyenkor a legfinomabb aromájú.A konyhában kiváló kiegészítője az olasz tésztáknak,mártásoknak.
Gyógyhatása:étvágygerjesztő,serkenti az emésztést,görcsoldó,köhögéscsillapító és frissítőhatása van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése