Oldalak

2011. február 9., szerda

kedvencem Toszkána

Bár nem jártam még Itália ezen területén,de mindenképenn rövidtávú terveim között szerpel. A chianti bor és az olíva hazája,az Appenninek és a Ligur- tenger között elterülő táj Olaszország talán legszebb vidéke.A dimbes-dombos táj,az örökzöld növényzet,a szőlőültetvények megigézik az idelátogatókat.Nem csak a táj,a középkori városok ódon hangulata,hanem gasztronómiája is feledhetetlenné teszi nyaralásunkat és egy életre nyomot hagy bennünk.
A Toszkán gasztronómia olasz paraszti hagyományokon alapszik,és kevés,de igazi értékes alkotóelemeket használ fel:olívaolajat,friss paradicsomot,zamatos fűszereket,sonkát,babot és szalámit.Első fogások közt említhetjük a "ribollitá"-t,ami káposztából,babból,friss zöldségekből készített étel,a "bruschettá"-t,ami nem más,mint fokhagymával és olívaolajjal megkent pirítóskenyér,vagy a csirkemáj pástétommal megkent kenyér-falatka,a szardellával vagy olajbogyóval készített tésztát a" fagioli all'uccelletta" elnevezésű fogást,ami először kifőzött,majd olívaolajon paradicsommal és babérlevéllel mgfuttatott babból készül.
Tehát akkor most jöjjön egy kis Toszkán gasztronómia:előételek,levesek,főételek és persze desszertek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése