Oldalak

2011. február 10., csütörtök

1492 a" paradicsom" meghódítása

A paradicsom,mint oly sok minden más a tengerentúlról érkezett hozzánk.Őshazája Peru,ahol ma is gyomnövényként kezelik,Mexikóban kezdték termeszteni,majd Kolumbusznak köszönhetően került Európába:először Spanyolországba és Portugáliába,majd Itália közvetítésével Magyarországra.Kis hazánkban nagyon változatosan fogyasztjuk:nyersen vagy levesben,pörköltbe főzve,lecsónak,az olasz konyha hívei pedig pasta és pizzaszószként.Nálunk egyenlőre kevésbé elterjedt a szárított változata,pedig fűszerezve,pizza-feltétként,vagy akár piritóshoz is nagyon ízletes.
Jelentős kálium A-és C vitamin forrás,emellett tartalmaz egy likopin nevű anyagot,amely különösen erős antioxidáns hatással bír,felel a paradicsom színéért,és csökkenti a bőr öregedését.
Mentsünk meg több 1000 férfit!!! :-)
Azt sajnos mindenki tapasztalhatja,hogy a férfiakat nem könnyű meggyőzni,hogy táplálkozzanak egészségesen,de ha mindezért csak annyit kell tenniük,hogy gyakrabban esznek paradicsomos spagettit vagy pizzát,akkor talán nincs is olyan nehéz dolgunk.A likopin érvédő hatású,így kisebb a szívbántalmak kialakulásának az esélye.
Kedves hölgytársaim!Tereljük az Urakat egészségesebb útra-fakanállal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése